Sejarah Kebenaran Ahlussunnah Wal Jamaah - Baso, Ahmad (Tashwirul Afkar, 2024)
Di tengah kegalauan politik yang serba tidak pasti saat itu, sebuah maklumat politik muncul. Maklumat politik ini mirip dekrit presiden yang menentukan secara desisif ke mana masyarakat akan melangkah. Maklum, saat itu pertarungan panjang dalam ilmu kalam antara kubu Mu'tazilah dan Asy'ariyah sedang panas-panasnya. Sementara masyarakat waktu itu membu- tuhkan ketenangan dan juga kedamaian, bukan seperti sekarang yang penuh ketidakpastian. Maka, salah seorang khalifah Abbasiyah, Al-Qadir, pada tahun 407 H/1017 M mengeluarkan sebuah maklumat politik.